English

Programinformation


Karriärevent 10 oktober

Torsdag 26 september 2019

Informationsträff med studenter från Tokyo Institute of Technology

Torsdag 15 augusti 2019

Ansök om att bli mentor!

Torsdag 15 augusti 2019

Lunchföreläsning 3 april: Vilka kompetenser behöver framtidens ingenjörer?

Fredag 1 mars 2019

CV-granskning & intervjuträning

Måndag 25 februari 2019
1 2 3 4 5 6

Schema

Länk till time-edit:

https://se.timeedit.net/web/uu/db1/schema/ri1Q7.html

Länk till lättanvänd mobilanpassad sida:

http://m.teknat.uu.se

Ex-jobb

Utbyte

Här kan du läsa om utlandsstudier:

http://teknat.uu.se/student/utlandsstudier

Klädkoder

Som student på IT-programmet kommer det finnas många möjligheter att gå på olika sittningar och event där det finns klädkoder. Därför tänkte vi beskriva de olika klädkoderna som finns och vad de innebär!

Udda kavaj


Kavaj är valfritt. Skjorta, blus eller finare tröja med eller utan slips/fluga. Kjol eller byxa behöver inte matcha den eventuella kavajen. Kjolen eller klänningen bör vara ungefär knälång.

Kavaj/mörk kostym


Mörk kostym, byxdress, kjol och blus eller klänning. Kjol och klänning bör gå nedanför knäna men inte ända ner till golvet. Slips eller fluga ska bäras till kostym.

Högtidsdräkt


Frack, långklänning, uniform eller sockendräkt. Till frack bärs vit väst och vit fluga om inget annat anges i inbjudan. Handskar kan bäras till klänning och frack, då bärs inga armledssmycken. Handskar bärs inte när du äter. Till klänning kan du ha en liten väska. Till frack och långklänning kan UTN- och studentmössa bäras.

Klädkoderna är tagna ur UTNs sångbok

Ordlista

Som student på IT-programmet kommer det finnas många ord som kanske inte är så självklara men kan vara bra att kunna. Därför tänkte vi nu gå igenom de viktigaste orden som alla studenter på IT-programmet bör känna till!


ak

Akademisk kvart

Alumn

Person som överlevt studietiden och tagit examen. Ordet kommer från latinets ”alumnus” som betyder lärjunge eller skyddsling.

Amanuens

Student som under sin studietid arbetar på institutionen. Se J+ amanuens, Q+ amanuens och PR amanuens nedan.

Bibliotek

Uppsalas universitetsbibliotek består av 12 ämnesbibliotek, 1 digitalt bibliotek på ub.uu.se och Carolina Rediviva där det även finns äldre material. Utöver universitetsbiblioteket finns nationsbiblioteken som ofta också är specialiserade inom ett par områden och har kurslitteratur som referensexemplar inom några ämnen. Se nationsbibliotek.se. Läsplatser, grupprum och internetuppkoppling finns på de flesta bibliotek.

Blåsenhus

Campus för utbildning av bland annat lärare, personalvetare och psykologer. Trevligt ställa att plugga på.

BMC

Biomedicinskt Centrum. På BMC utbildas bland annat blivande läkare, apotekare, receptarier och biologer.

CSN

Älskad och hatad. Ger ut pengar som sen skall ges tillbaka.

dk

dubbelkvart

DV

Förkortning för datavetenskap. Nästan lika bra som IT-programmet. Deras hemsida är datavetenskap.nu.

Faddrar

Studenter som hjälper recentiorerna under mottagningen. IT's faddrar är klädda i vinröda overaller och slacker tröjor.

Fakultet

Grundläggande enhet för forskningen. Uppsala universitet är uppdelat i nio fakulteter. IT-programmet tillhör teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, populärt kallat TekNat.

Femtonfemton

Vanligtvis stavat 1515. Detta är den legendariska datorsalen i hus 1 våning 5 där många timmar kommer spenderas med programmeringslabbar.

Flogsta

En stadsdel i utkanten av Uppsala där många studenter bor.

Flogstavrål

Klassiskt ångestbefriande tjut kl 22 i Flogsta.

FooBar

Lokaliserad i källaren i hus 1 där man kan värma sin mat samt köpa godis, mat och dricka. Här hänger datavetarna.

FUM

Fullmäktige (FUM) är Uppsala teknolog och naturvetarkårs (UTN) högst beslutande organ. Studenterna i fullmäktige beslutar om UTN:s verksamhet, framtid och åsikter. FUM kan ses som UTN:s riksdag.

Gasque

En gasque är en finare studentsittning. Man äter flott, dricker gott, sjunger och är glad. Gasquer avslutas traditionsenligt i Uppsala med sången O, gamla klang- och jubeltid!

Häggsalen

Som Polhemsalen fast inverterad.

Institution

Den lägsta administrativa nivån inom universitetet. Ansvarar för forskning och utbildning inom ett förhållandeväl avgränsat område. På IT-programmet möter man främst Institutionen för informationsteknologi och Matematiska institutionen.

ik

ingen kvart

IT

Bästa valet av utbildning <3

IT-Sektionen

Den bästa sektionsföreningen inom UTN.

IT-Styrelsen

IT-Styrelsen sköter IT-Sektionens fortlöpande verksamhet och förvaltar sektionens medel. De bedriver IT-Sektionens arbete tillsammans med PR amanuensen och IT's klubbverk. Se IT-Styrelsen 2023.

ITC

Informationsteknologiskt centrum. ITC är de gamla regementsbyggnaderna på polacksbacken. Här utbildas bland annat blivande civilingenjörer, datavetare och matematiker.

J+ amanuens

Arbetar med jämställdhetsfrågor på IT och DV.

Kiosken

Kiosken som ligger i Skrubben.

KV

Förkorting för klubbverket. Läs mer om IT's KV här.

Nation

En stor del av studentlivet i Uppsala är centrerat kring nationerna. Nationerna har restauranger, pubar, klubbar, en massa olika föreningar, körer och mycket mer. De äger även lägenheter och studentrum som man kan hyra. Förr i tiden valde man nation utifrån var i Sverige man kom ifrån, men numera avgör andra saker, t.ex. vilken som har mest lägenheter, godast öl eller bästa hamburgaren. Det räcker med att vara med i en nation för att få gå på alla andra. Läs mer på nationsguiden.se.

Omtenta

En extra chans för den student som glömt bort lite för mycket kunskaper vid tidigare försök.

Overall

Den vinröda overallen är utmärkande för ITarna i Uppsala. Detta traditionsenliga plagg täcks av märken och används på bland annat pubrundor och interna fester.

Paulan

Polackbackens aula

Polacksbacken

Vanligtvis menas området där ITC ligger som är granne med Ångströmlaboratoriet. Enligt wikipedia är dock Polacksbacken en större stadsdel som Ångströmlaboratoriet också ligger i. Uttalas Pollacks i folkmun och Pollax med extra cool stavning.

Polhacks

Uppskattat spel-event anordnat av UTN på våren. Läs mer här.

Polhemsalen

Som Häggsalen fast inverterad.

PR amanuens

Arbetar med marknadsföringen av företag mot studenter. PR-amanuensen brukar ordna evenemang som lunchföredrag och studiebesök med företag som kan vara potentiella framtida arbetsgivare.

Q-plus amanuens

Arbetar med sammanhållningen av tjejer på IT och DV.

Rebusrallyt

Är ett rebusrally anordnat av UTN på hösten. Läs mer här.

Recce

Uttalas resse. Se Recentior.

Recentior

Anrik titel på nya studenter.

Rullan

Matsal för de studenter som glömt matlåda eller precis fått CSN.

Sektion

  1. UTN:s medlemmar är uppdelade i sektioner beroende på vilket program/vilka kurser de läser på universitetet.
  2. Uppsala universitets fakulteter är uppdelade i sektioner där varje sektion tar hand om nära sammanhängande områden. Varje sektion är uppbyggd av institutioner. T.ex. består Matematisk-datavetenskapliga sektionen av Institutionen för informationsteknologi och Matematiska institutionen. Fakultet -> Sektion -> Institution

Sektionsföreningar

UTN:s sektioner har sedan sektionsföreningar som företräder och tar hand om medlemmarna genom olika studiebevakande och sociala aktiviteter. IT-Sektionen är en av dessa sektionsföreningar.

Siegbahnsalen

Den största föreläsningssalen på Ångström. Kan kännas större än Paulan, men icke!

Sittning

Fest där man sitter ned.

Skrubben

Skrubben är namnet på IT's sektionsrum som ligger i hus 1 våning 2. Det är här alla coola hänger. I skrubben kan man värma sin mat, köpa godis och läsk ur kiosken, få hjälp med plugget från äldre studenter eller bara hänga. Välkommen!

Släpp

Inleds vid sittningens slut, tillåter sittande och övriga att skaka loss kroppen.

Spex

Underhållning på en sittning som kan ges och ses i många olika former. Spex uppstod omkring 1850 vid studentnationerna i Uppsala, ofta som parodier på klassiska dramer. Idag kan spex vara allt från skönsång till trolleri.

Studentkår

Högsta studentinstans gentemot universitetet i frågor som rör studenternas situation som studenter.

Uthgård

Uthgård är UTN:s kårhus och är beläget på Polacksbacken. Här kan du få råd och hjälp av kårens ledningsgrupp, värma din medhavda matlåda i mikrovågsugnar eller köpa billigt kaffe och fika till studentpriser i UTN:s café.

UTN

Uppsala teknolog- och naturvetarkår arbetar för att alla studenter som läser teknik eller naturvetenskap vid Uppsala universitet ska få den bästa möjliga studietiden. Gå till deras hemsida utn.se för att läsa mer.

Utnarm

Utnarm är Uppsala teknolog- och naturvetarkårs karriärmässa som arrangeras årligen under torsdagen i vecka 45. Läs mer här.

UU

Uppsala Universitet

TekNat

Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap. Den fakultet inom Uppsala universitet som IT-programmet tillhör.

Techna

Techna är UTN:s tidning som utkommer med fyra nummer per år. Tidningen skickas hem till medlemmar i kåren och har en ideell redaktion som leds av en redaktör och en biträdande redaktör.

Valborg

Valborg firas den sista april och i Uppsala görs det ordentligt. Studenter från hela Sverige tar sig hit för att titta på den legendariska forsränningen längs Fyrisån, gå på champagnegalopp på nation och njuta av en heldag av festivalstämning och folkfest.

Ångström

  1. Väldigt kort sträcka
  2. Stor vetenskapsman
  3. Se Ångströmlaboratoriet

Ångströmlaboratoriet

Ett stort hus. Här bedrivs forskning och undervisning. Här kan man handla mat, hämta passerkort, plugga i grupprum, träffa trevliga människor och ibland gå på föreläsning.

Är ni intresserade av att komma i kontakt med våra studenter, bli vår sponsor eller kanske hålla en lunchföreläsning?

Hör gärna höra av er till

It-pr@it.uu.se